Още за лечението на захарния диабет

Тон Янсен описва удивителни факти за лечението на диабет Тип 1. В разговор с д-р Петър Найденов, Тон даде два нагледни примера как в своята практика чрез метода, който е създал – хомеопатична детокс терапия – постига резултати в лечението на захарната болест,, които според традиционните лекари-специалисти са невъзможни.

Първата история е на едно момче, което е с диабет от 14 години. Откриват му го, когато е бил на 5 г. На външен вид добре изглеждащо момче, без наднормено тегло, спортува. Нуждае се средно от 70-80 единици инсулин дневно. Причината да отидат при Тон била, че един ден му трябвали 50 единици, а на другия ден 95 и това не било свързано с диета, тренировки или напрежение, просто захарта му варира без видима и обяснима причина. Тези резки промени на показателите на кръвната захар според Тон подсказват, че панкреасът все още произвежда инсулин.

Първият съвет на Тон Янсен е да се премине към ниско въглехидратна диета. Попитал пациента „Защо чака толкова дълго, преди да решиш да се лекуваш?“ А той отговорил, че не е знаел досега, че хомеопатията може да помогне за диабета. Преди години се е лекувал при друг хомеопат, който успешно провел лечението на разни инфекции, от които страдал, но нищо не помогнал за диабета.
Значи ли това, че хомеопатията може да лекува и частично? Нали се казва, че тя е холистична терапия, защпо тогава да не се излекува човекът като цяло?

Преди 80 г. хомеопатите успешно са се справяли с лечението на диабет Тип 1, защото тогава е нямало ваксини, антибиотици, всякакви химикали във външната среда. Можем да прочетем в книгите на старите майстори, например Кент, за много хомеопатични лекарства за диабет, което значи, че диабета винаги е бил лечим на 100%. Но сега приемането на алопатични лекарства, ваксините и цялата химическа индустрия около нас правят невъзможно лечението на диабета само с традиционна хомеопатия.

Затова се използва Хомеопатичната Детокс Терапия. В повечето случай днес диабета е резултат от ваксинация или алопатично лечение, както и от излагане на радиация и електромагнитни лъчения. Има и други случаи на пациенти диабет, които не са били ваксинирани и никога не се пили лекарства. Ако случаят е такъв, той може да се повлияе от класическо хомеопатично лечение и да се оправи с едно-две лекарства.

А как обясняваш възникването на диабет в такива случаи, където няма видима причина, свързана с алопатична намеса?

Основно семейна предразположеност. Това са случаи на много миазматични семейства, основно сигилис и гонорея. Това се проявява чрез много инфекции, съответно са се използвали много антибиотици за лечение, всичко това носи енергийния код на диабета.

Диабетът в някои случаи при децата се появява след ваксиниране или приемане на определени алопатични лекарства и тогава може да бъде излекуван с ХДТ. Когато пациентът няма такава история, предразположеността се пренася от семейните миазми и лечението им с алопатични лекарства, най-вече антибиотици. Тогава диабетът може да бъде излекуван с традиционната хомеопатия.

Момчето, за което Тон говори е било на 4 г., ваксинирано от тропически болести и допълнителна доза ДТК за по-голяма сигурност , защото тогава с родителите му са живели в тропически райони.Една година след това установяват неговия диабет. Преди ваксинацията е приемал много антибиотици поради различни инфекции, страдал е два пъти от пневмония, лекувана също с антибиотици, имал е много развалени зъби. Неговите симптоми обрисуват картината на сифилитичния миазъм. Неговите инфекции са вследствие на сложените ваксини в ранна детска възраст.

Ваксините отварят кутията на Пандора и могат да отключат всякакви хронични болести. След ваксинация дендритните клетки и Т-клетките остават блокирани за две седмици и имунитетът на детето намалява, което го оставя уязвимо за всякакви болести. След ваксинацията имунната система произвежда само антитела към микробите, свързани с конкретната ваксина, но за всички останали мукроби, които също предизвикват инфекции е напълно уязвима.

Започнах лечението на това дете с хомеопатичен детокс на тропически ваксини и антибиотици и веднъж седмично – събота му изписах Медорин. Медоринът е свързан със симптоми, които не са пряко свързани с диабета , но хомеопатията е холистичен начин на лечение , където се гледа цялостната картина на пациента. В конкретния случай момчето спи по корем , има развалени зъби и изобщо проявява симптоми, типични за медорина.

През тези осем седмици момчето намали инсулина на 42 единици. Този успех се дължи едновременно на ХДТ и на нисковъглехидратната диета. При други хора, които не искат да спазват нисковъглехидратна диета, резултатът идва по-късно и по-трудно. Но само със спазване на диетата се постигат намаляване на нуждите от инсулин до 25%, не повече.

НВД е важна, защото лекува една от причините за по-високи инсулинови нужди. Ханеман кава, че за да лекуваш ревматизъм, например, пациентът трябва да бъде в хигиенични условия на живот, а не да живее във влажни подземия.
В този случай като всекидневно лекарство дадох хомеопатична доза инсулин, за да стимулираме функционирането на панкреаса. Едновременно с това облекчихме панкреаса с подходяща диета, за да се намалят нуждите от инсулин.

При диабет използваш не само инсулин, но и други телесни субстанции. Как разбираш кои точно да предпочетеш?

В случая черният дроб бе добре, момчето спортуваше и се хранеше здравословно. Възможно е при диабет да се дава и холестерол (HDL + LDL) или билирубин като всекидневно лекарство, особено когато има чернодробни проблеми. Ако ли пък има проблеми с кръвообращението, например се наблюдава главоболие, може да се дава Цитокин, който помага за синдром на пропускливи кръвоносни съдове или пропусклив мозък. В някои случаи се съчетават няколко телесни субстанции.

След първия курс ХДТ имало голям напредък. После Тон повторил курса на антибиотици заедно с чревни нозоди 4х4, Сахарум всеки ден и Медорин в събота в по-висока потенция. След лечението с това предписание нуждите от инсулин намаляват до 12 единици.

Защо не повтори тропическите ваксини? – защото в повечето случаи веднъж е достатъчно.

Когато даваш 2 детокса едновременно, как решаваш кое да повториш? – Според реакцията на лечението. Между приеманите лекарства има достатъчно време за реакция и пациентите могат да преценят от кое имат по-силна реакция и от кое се подобряват. В случая след тропическите ваксини имаше подобрение, а от последните дози нямаше реакция изобщо, т.е. те си бяха свършили работата. Но след антибиотиците имаше по-силна реакция и затова те трябваше да се повторят. Сахарум се избра поради силното желание за сладко и поради някои емоционални проблеми с майката.

След повтаряне на курса с антибиотици този слой бе изчистен и се назначиха отново тропическите ваксини. Разсъждавах по следния начин: миазматичната предиспозиция е била провокирана от антибиотиците, след което ваксините са довели до автоимунна реакция и диабет. Но всичко това е на фона на дисбактериоза и синдром на пропускливи черва. Затова след като повторих антибиотиците в комбинация с чревни нозоди, отново се отвори възможност за довършване на детокса на тропическите ваксини.

Най-накрая предписах поли-чревни нозоди и ураниум нитрикум 1М в продължение на половин година всеки две седмици. Вече от две години е напълно здрав, но продължава да спазва нисковъглехидратна диета и всеки ден приема витамин С с цинк, магнезий, калий и калций, както и Омега-3.

Защо не даде още отначало Ураниум нитрикум? – защото прецених, че първо трябва да изчистя миазма (сикоза).

След това Тон е започнал лечението на по-големия му брат. На пръв поглед бихме си казали лесна работа, просто повтаряме същите лекарства. Но неговият случай е бил доста различен – без симптоми на медорин, без използване на антибиотици. Неговото лечение се е състояло от детокс на салбутамол и кортизол, приемани в миналото за лечение на астма, която се е отключила вследствие от ММР ваксинация. ММР ваксината е много важен фактор за отключване на диабет.

Дал също единична доза сифилин, защото пациентът не можел да спи нощем и нямал енергия, и сънят се оправи само след една доза. В съботите назначил сахарум поради желанието му да консумира сладко. Този пациент имал нужда от възстановяване на ендокринната система и бъбреците заради шестгодишно лечение на майката с кортикостероиди. Да не забравяме, че панкреасът е част от ендокринната система, и че всеки пациент е уникален и трябва да се разглежда като едно цяло.

След тази терапия нуждите му от инсулин са паднали наполовина до 24-25 единици на ден. Той е не е имал добър сън, нямал никаква енергия, което е симптом на сифилин, а е симптом на сахарум.

Тези два случая показват, че макар да са двама братя, страдащи от едно и също заболяване, лечението за това заболяване може да изисква предписване на различни хомеопатични лекарства, защото всеки пациент е изложен на различни външни влияния – миазми, ваксини, кортикостероиди, антибиотици. И двамата са се разболели от диабет, но вследствие на различни алопатични лекарства. Следователно лечението им протича с различен хомеопатичен детокс.

А защо не си предписал детокс на ваксините в този случай? Например, би могъл да му обясниш, че според теб заболяването се е отключило от ММР и е добре да се направи детокс на детските ваксини…

Аз се ръководя само и едниствено от симптомите и от това, което пациентът иска да си излекува. Енергията се съдържа в неговите оплаквания, затова не лекувам нищо, дори и да си мисля, че е добре, ако самият пациент не ми е казал, че то му пречи. Винаги питам пациента какво иска да си излекува и според неговите отговори започвам лечението.

В случая не си използвал конституцинално лекарство! – А какво ще кажеш за Сахарум? То отговаря на нуждата от сладко, което е всъщност нужда от любов и е на дълбоко конституционално ниво.

Е, да, ама нали Сахарум е универсален слой? – всяко лекарство от т.нар. универсални слоеве може да бъде и дълбоко действащо конституционално лекарство.

Имам въпрос за конституционалните лекарства. Всеки хомеопат, стига да прекара няколко дни с мен, веднага разбира, че съм конституция Сулфур. Но колкото и да съм го вземал, никога не ми е помагал… и все пак съм убеден, че то е моята конституция.

– Защото има нещо, което пречи на действието му. Ти вземал ли си Сахарум? Сахарум като Сулфур има липса на…?

– ОК, ще го взема. След срещата с тебе съм станал много по-любопитен и съм склонен да опитвам повече хомеопатични лекарства.

– Това е много хубаво, защото ще ти помага в работата с пациентите. Дори и да не го осъзнаваш, когато вземаш лично някое хомеопатично лекарство, ти се свързваш с неговата енергия и после по-лесно я разпознаваш у пациентите си.

Въпрос за по-младия брат: ако сега трябваше да го лекуваш, щеше ли да направиш нещо различно? Може би щях да дам първо само тропическите ваксини, защото без да ги изчистим тях, антибиотиците може би нямаше да могат да се изчистят. Има различни начини, методът е още в процес на развитие и има място за експерименти. Казано е, че има много пътища към Рим.

Според Тон могат да се излекуват 100% от хората, ако се даде точния детокс в точния момент и това че някои хора не са излекувани с хомеопатия не значи, че не могат да се излекуват по този начин, просто предписаното лечение не е било подходящо за тях в този момент.

Но например имахме наскоро случай на рак, и пациентът почина? – това не означава, че не сме я лекували добре. Тя не страда толкова и умра сравнително безболезнено. Смъртта е неразделна част от живота и понякога просто трябва да се помогне на човек да я посрещне достойно…
Много често има случаи на хора страдащи от диабет, на които не може директно да се повлияе на диабета веднага, а е необходимо преди това да се отстранят други симптоми. Тяхното лечение на диабета продължава след като се излекуват първо други симптоми. В такива случаи ако един хомеопат се опита веднага да излекува диабет, няма да има резултат. Но пък може да се поддържа организма с хомеопатични лекарства така, че да се намалят нуждите от инсулин и да се подобри здравето на пациента. Ако веднага не се постигне 100% излекуване, това не значи че техния диабет е нелечим.

Напоследък работя върху установяването на връзката между различни болести и различни телесни субстанции като проинсулин, С-пептид, ензими, имуноглобулини, цитокини и др.. Необходимо е да се проследи връзката между панкреаса и другите органи, както и уврежданията им от алопатични лекарства и това е работата на добрия хомеопат.