Указания за пациенти

Какво означава Схема 4х4 в ХДТ?

Приемат се по 4 дози от 4 потенции от ХДТ-лекарството във възходящ ред – обикновено 30С, 200С, 1М/МК и 10М/10МК. Опаковка №1 съдържа потенция 30С, №2 – 200С, №3 – 1М/МК и №4 – 10М/10МК. Някои ХДТ-лекарства се предлагат и в потенции 12С, 30С, 200С и 1М. При тях опаковка №1 съдържа потенция 12С, №2 – 30С, №3 – 200С и №4 – 1М/МК.

Една доза е една гранула.

От аптеката си купувате в картонена кутийка 4 шишенца, съдържащи съответното лекарство в четири различни потенции. В някои случаи вашият ХДТ-специалист може да ви даде лекарствата на място. Очакваната цена на един комплект 4х4 е около 20 лв.

Лекарствата за ХДТ можете да закупите в специализираната хомеопатична аптека АВИТА, която работи с оригинални субстанции от холандската аптека Hahnemann Apotheek по препоръката на Тон Янсен.

Обикновено се взема по 1 гранула от опаковката с най-малък № (отново!!! последователността е 12С, 30С, 200С, 1М/МК, 10М/10МК) вечер в два дни от седмицата, например в понеделник и четвъртък. Всяка потенция се приема по 2 седмици (напр. понеделник, четвъртък, следващия понеделник и следващия четвъртък), след което се преминава на следващата потенция.

Общо такъв курс 4х4 трае 8 седмици (по 2 седмици от всяка потенция)
Вашият хомеопат може да ви назначи един, два или три препарата, за да се ускори лечението. В такъв случай различните препарати се приемат в различни дни от седмицата.
Пример за детокс с 2 препарата:
Понеделник и четвъртък – детокс ваксини 4х4 (общо 8 седмици)
вторник и петък – детокс антибиотици 4х4 (общо 8 седмици)

В някои случаи курсът е 4х6 или 4х8, или може да се наложи да се повтори – затова, ако сте си закупили лекарствата от аптеката, запазете ги за в бъдеще, ако трябва да повторите курса на лечение, или за други членове на семейството ви.

Съботно лекарство

То може да бъде нозод, например ССС, Medorrhinum, Tuberculinum и пр., а в други случаи – конституционално, напр. Sulphur, Baryta carb. и т.н. Приема се по 1 гранула вечер. В случай, че се дава само една потенция, ще приемете общо 8 гранули (за 8 съботи). Ако се дават няколко потенции, те се вземат във възходящ ред (т.е. от опаковката с най-малък №).

Ежедневно лекарство

То се дава обикновено в разтвор, в ниска потенция (до 30 С), с цел да се подкрепят засегнатите органи като например черен дроб, черва, ендокринна система и пр. Лекарството се приготвя като се разтворят 1-3 гранули в 30 мл. вода (по възможност дестилирана) . След пълното разтваряне/разтапяне на гранулите шишенцето се разклаща 3 пъти. Всеки ден сутрин се приемат по 3 капки след 3 разклащания на шишенцето. Когато лекарството свърши наполовина, се добавя вода и се разклаща пак. Приема се или през цялото време на ХДТ, или по указания на лекуващия хомеопат.
Ако са назначени 2 лекарства за подкрепа на 2 различни системи, може едното да се взема сутрин, а другото на обяд, или да се редуват през ден.

Как се приемат лекарствата?

Гранулите не се пипат с ръце, а със специална неметална лъжичка или в капачката на шишенцето, или ако са в хартиено пликче, внимателно се хваща по 1 гранула през хартията и направо се изсипва в устата. Оставя се да се разтопи под езика. При малки деца може да се разтвори в малко вода (лъжичка).
Капките се накапват направо в устата.
Преди и след приема на лекарството не се яде и пие по 20-30 минути. Идеята е да няма никакви остатъчни вкусове в устата, за да може лекарството да се усвои безпрепятствено. Да не се употребява кафе и мента по време на курса на лечение.

Какво да правя, ако реагирам много силно на ХДТ?

Реакциите биват най-различни, както на психо-емоционално, така и на физическо ниво. Може да се появят отново стари симптоми, да се получат обриви или секреции, да се вдигне висока температура, да се получи голяма сънливост, да се сънуват особени сънища и пр. Има три вида реакции:
– лека – през първите 12 до 24 часа, отминава от само себе си – не се прави нищо
– средна – по-силна, продължаваща до 36 часа – ако е търпима, се изчаква
– тежка – или е много силна, или не преминава – след 36 ч се разтваря следващата гранула от курса в 150 мл вода и се взема 3 по 1 супена лъжица на ден, без да се разклаща, през дните до следващия прием. Когато дойде денят на следващия прием, се доизпива.
Пример: Взели сте от пакет №3 четвъртата гранула в понеделник. Във вторник вечер все още имате силна реакция. Разтваряте следващата гранула (т.е. първата от пакет №4) и вземате 3х1 супена лъжица до четвъртък вечер, когато допивате разтвора. Така в четвъртък се връщате на схемата.