Saccharum officinale

Захарта оказва удивително влияние върху здравето. Д-р Константин Херинг предупреждава още през 19 век, че голяма част от хроничните заболявания на жените и децата са свързани с прекалена употреба на захар. По това време захарта вече е известна като антисептик в борбата с инфекциите. Тя разтапя фибрина и стимулира секрецията чрез осмотично действие. Така раната се промива със серум отвътре навън, което помага за излекуването й. Дава се като хранителна добавка и тоник при отслабване, анемия, неврастения и др, за увеличаване на теглото и силата.

Захарта води до дегенерация на кръвоносните съдове, влошено кръвообращение и артериосклероза.Свързва се с язви на краката и миокардна дегенерация. Вероятно прекомерната употреба на захар (около 60 килограма на човек годишно) е причина за много хронични инфекции и хронични заболявания. Може да е важна причина за поведенчески проблеми при децата с изключителна агресивност и безпокойство.

Saccharum officinale е хомеопатично лекарство от първостепенна важност, за което трябва да се мисли много по-често, особено в случаи, в които пациентът има голямо желание за и/или поразително влошаване от шоколад и захар, които може да провокират огромна агресивност. Saccharum officinale може да излекува всякакви инфекции: синузит, хроничен ринит и отит, с гнойни секреции.

СЪЩНОСТ: Липса на любов към себе си, водеща до опасения, че не заслужава любовта на майка си и страх, че тя може да го изостави.

Убеждението, че не сме достойни за любовта на родителите си и особено на майката е дълбоко вкоренено, и трябва да бъде преодоляно стъпка по стъпка. В основата му е липсата на любов към себе си. Затова лечението на този слой означава също увеличаване на любовта към себе си.

Любовта към себе си е основа на любовта изобщо. Даже Исус казва да обичаме другите като себе си. Ако няма достатъчно любов към себе си човек става ревнив и любовта става някаква сделка: Ако ме обичаш, и аз ще те обичам, но ако спреш да ми даваш любов, и аз няма да ти давам любов. Безусловната любов не зависи от такива условия и за да обичаме безплатно, първо трябва да се освободим от алчността, ревността и опасенията, че не ни обичат и не заслужаваме любов. Това е възможно само ако отново се научим да обичаме себе си.

Страхът от изоставяне най-често е свързан с майката, защото за детето именно майка му е източникът на любов, топлина, привързаност, храна и сигурност. Тя го носи в утробата си и го люлее през първите девет месеца на земния му живот и му осигурява любов, привързаност и храна по време на първите му стъпки във външния свят. Този страх първоначално не винаги се изразява, но при лечение със Saccharum той първо излиза наяве и едва тогава изчезва напълно.

Детето Saccharum officinale може да е пълничко и да прилича на Calcarea carbonica, но по-често е слабо и много бледо. Нарушеното усвояване на въглехидратите може да се прояви и като затлъстяване, и като измършавяване.

Хипогликемия или нарушен метаболизъм на захарта

Проявява се като: вълчи апетит веднага след хранене; постоянен апетит, никога не се насищат; безсъние, подобряващо се от хранене; склонност да се яде често между храненията; непреодолимо желание за сладко; силен импулс да се яде веднага след събуждане,често поради усещане за прималяване или слабост; треперене и раздразнителност, когато са гладни, особено при събуждане и т.н.

Физическата причина за хипогликемия е без всякакво съмнение прекаленото използване на „бързи“ въглехидрати (особено рафинирана захар) в съвременната храна. Другите съществени причини са кофеин, алкохол и цигари. Кофеинът в кафето, кока-колата, чая, шоколада и какаото стимулира надбъбречните жлези да отделят адреналин, който води до освобождаване на захар от черния дроб в кръвта. Около 70% от алкохолиците страдат от хипогликемия. Захарта в кръвта на пушачите също се увеличава след цигара.

Но също така има по-дълбоки емоционални причини за хипогликемия като липса на обич и неспособност да се приема обич и нежност. Хипогликемията оказва силно влияние върху нашето социално поведение и емоционално благополучие. Д-р Майкъл Лессер твърди, че 67% от психиатричните му пациенти страдат от хипогликемия. Няколко проучвания показват, че нашето психическо и социално поведение става хаотично, агресивно и антисоциално под влияние на хипогликемията. В много от моите пациенти с нестабилна захарна обмяна, особено при деца, се стрещат бурни изблици на гняв с ритане, вандализъм, агресивност и недоволство.

Поведението на непълнолетни престъпници се подобрява, ако те са на диета без захар. Проучване на група от 106 човека установило, че 82% от тях страдат от хипогликемия. Промяната на храненето подобрило драстично социалното поведение на повечето от тях („уховно храненето и диета на дъгата“ – д-р Гейбриъл Казънс).

Механизми за компенсиране на липсата на внимание, обич и нежност

За да се предпише Saccharum officinale с успех е важно да се познават механизмите за компенсация. Две са основните реакции, ако някой е разочарован в неговата нужда от любов и привързаност: той или се опитва да компенсира тази липса с всички средства, или отказва всякаква форма на привързаност.

Това е причината, поради която Saccharum има толкова много противоположни симптоми, например ненаситен апетит с екстремна булимия или липса на всякакъв апетит и дори анорексия; жажда за големи количества или пълна липса на жажда; голяма нужда да се гушка или отказ от какъвто и да било контакт; прекалено смучене на пръстите или пълна липса на такова; слагане на всичко в устата или въобще не; чувствителност към болка или почти пълна липса на такава; липса на апетит сутрин или вълчи апетит при събуждане, така че веднага трябва да яде. Дори и в едно и също лице понякога виждаме тази противоречивост на симптоми като нежност, редуваща се с огромна агресивност, или студени крака в леглото, които обаче понякога са толкова горещи, че през нощта ги откриват.

Често срещан начин да се компенсира липсата на привързаност е яденето на всякакъв вид сладко. Има връзка между любовта и сладкото и затова казваме „сладур“ „сладкиш“, „захарче“ и т.н. Сладкото играе огромна роля в компенсирането на емоционални проблеми. Ето защо при Saccharum има много симптоми, свързани с храните, апетита и яденето. Най-често има прекалено желание за сладко, особено шоколад, женско биле, сладкиши и бисквити. Увеличеният апетит с желание за сладко преди мензис и желанието за сладко след вечеря също са характерни за Saccharum.

Апетитът се увеличава през деня – сутрин може изобщо да липсва, но в следобедните часове и особено през нощта се усилва, с тенденция да се яде сладко, докато такава необходимост през деня липсва. В други случаи има повече или по-малко склонност към хипогликемия със силна нужда да се яде веднага при събуждане и склонност да се похапва често между храненията, като пациентите не се чувстват добре, ако храненето се отложи дори за малко. Те чувстват слабост, треперене, празнота в стомаха и замаяност или главоболие, ако пропуснат часа за хранене. Те се чувстват слаби и раздразнителни сутрин, трудно се активират и като цяло се подобряват след закуска. Въпреки че ненаситният апетит и силната жажда се срещат по-често, може да има и пълна липса на апетит и жажда.

При децата компенсаторните механизми са по-ясно изразени. Най-важните са: голяма нужда от гушкане, слагане на всичко в устата и докосване на всичко, прекалено смучене на пръстите и гризане на ноктите. В зряла възраст това се трансформира в неконтролируема нужда да се пуши. Има връзка между смученето на пръстите и закоравелия навик за пушене: много пациенти признават, че заместват едното с другото.

Бях изумен да срещна толкова много възрастни, които все още си смучат пръстите. Много хора пушат, за да отслабнат или да контролират теглото си, защото те са разбрали от опит, че спирането на тютюнопушенето означава да се яде повече, особено сладко.
Друг често срещан механизъм е бъбривостта, като повечето пациенти не осъзнават, че просто това е вид търсене на внимание. Децата все пак имат много повече възможности да си търсят внимание: правят пакости, искат нещо отново и отново, правят забранени неща, прекъсват постоянно родителите си, когато те говорят с някой друг, ревнуват братя и сестри. Всички средства могат да се използват от детето, което се нуждае от внимание: то е неспокойно, вика, бори се, плаче, нещо го боли, разболява се и т.н.

При възрастни тези механизми могат да се запазят или да се променят към по-характерни за възрастни форми като преувеличена необходимост да притежават предмети или да придобиват нови неща, с вечно чувство на неудовлетвореност. Също неспособност за дълбока и трайна връзка, с търсене отново и отново на нов партньор, но без да могат да намерят това, което наистина търсят. Има огромна и дълбока фрустрация още в самото начало на живота, която не може да бъде удовлетворена на нивото на настоящия живот. Все едно да наливате вода в една пробита кофа, която се празни постоянно. Само дълбока трансформация може да помогне на такъв човек и хомеопатията може да бъде много ефективен инструмент за това.

Неспокойното дете с проблемно поведение (ADHD)

Saccharum е може би най-важното лекарство за тези деца. Повечето от ADHD-деца (с дефицит на вниманието и хиперактивност) са Saccharum. Този вид нарушения говорят за проблем с въглехидратната обмяна, а употребата на захар и рафинирани въглехидрати може да влоши това състояние. Тези деца имат също храносмилателни проблеми, чест запек, газове и болки в корема.

Всичко това не значи, че целият проблем може да бъде решен чрез спиране на захарта, защото тогава дълбоката неудовлетвореност поради липсата на любов, внимание и любов към себе си се влошава още повече, но в началото може да има драматично подобрение. След правилно хомеопатично лечение почти няма нужда от диета без захар и огромното желание за сладко намалява или изчезва.

Затлъстяване и отслабване

Повечето дебели хора постоянно и отчаяно се опитват да отслабнат. Проблемът обаче е дълбока емоционална фрустрация, водеща до увеличена нужда да се яде, особено сладко. Съзнанието на тялото, което има дълбок страх от липса на обич в бъдеще, запазва и превръща всеки грам храна в мазнини, защото това е начин да осигури своите резерви. Когато хората с наднормено тегло са на гладна диета, дори и да свалят няколко килограма, след няколко седмици на героично гладуване те толкова се фрустрират, че започват да се тъпчат и скоро възвръщат първоначалното си тегло. Само човек с много силна воля може да успее в такова начинание, като приеме да се чувства разочарован и непрекъснато да се грижи за теглото си.

Saccharum помага да се реши подлежащият проблем (липса на любов към себе си) в около половината от пациентите. В останалата половина силното желание за храна не се повлиява, защото източникът му е на още по-дълбоко ниво. Лекарството за това по-дълбоко ниво е Lac maternum (майчино мляко).

Ревност и чувство за изоставяне

Една от причините за ревност е неспособността да се споделя любов или внимание. Това може да се случи с най-голямото дете, което за известно време е било единствено, а след това трябва да споделя родителите си с братя и сестри. Не него му се струва, че новите деца обсебват цялото внимание на родителите. Затова то започва дълбоко да се съмнява дали родителите му изобщо го обичат.

Това чувство може да остане и по-късно да причини много проблеми в отношенията, когато партньорът обръща повече внимание на другите. Тогава този човек има чувството, че това внимание се отнема от него и че няма достатъчно любов към него.

Това чувство се основава на страха от изоставяне, който е част от същността на Saccharum. Детето има огромен страх да не бъде разделено от майката и я следва постоянно, дори желае да остане във физически контакт с нея, да бъде носено, да в държи за ръка, да седи в скута й и да си смуче пръстите, което му напомня и компенсира интимния контакт с майчината гърда. А като се събужда през нощта, то е тревожно, плаче за родителите си и се успокоява само, когато легне в леглото им и се притисне до майка си, все едно иска да се слее с нея (това поведение много прилича на Stramonium).

Тръгването на училище е истинска трагедия за тези деца. Някои от тях се успокояват само ако отново и отново майка им ги успокоява, че със сигурност ще дойде да ги вземе. Често те отказват да играят на улицата с други деца или да отидат за покупки, защото наистина се чувстват несигурни, когато мама не е в полезрението им.

ДИФЕРЕНЦИАЛНА ДИАГНОЗА

Saccharum officinale е направен от пресен сок от захарна тръстика, съдържащи минерали и микроелементи като калций, мед, фосфор, магнезий, натрий, калий, желязо, сяра, цинк и хром. Трябва да се разграничава с другите лекарства за неспокойни деца с поведенчески проблеми като Belladonna, Calcarea carbonica, Carcinosin, Chamomilla, Cuprum metallicum, Lachesis, Lycopodium, Opium, Stramonium и Tuberculinum.

Belladonna има общо с Saccharum officinale: прилив на кръв към главата и горещи вълни, безпокойство, нежелание за топла храна, зеленчуци и мляко, агресивност с удряне и ритане; будене от уплаха, нощно напикаване, злоба; раздразнителност при събуждане, импулс да докосва всичко, променливо настроение и непослушание. И двете са важни лекарства за горещи вълни по време на менопауза.

Приликата с Calcarea carbonica е логична, тъй като захарта взаимодейства с калциевата обмяна. Най-честите симптоми са: затлъстяване; умора; инат; отвращение към топла храна; желание за сладкиши, сладолед и мляко; оплаквания преди менструацията: тъга, раздразнителност, болки и подуване на гърдите; кръвонапълване на главата; студени крака в леглото, които после се стоплят прекалено; изпотяване на главата, особено през нощта; запек.

Chamomilla може да бъде трудна за разграничаван поради: насилие, огромен гняв; ритане и удряне; раздразнителност; чувствителност към болка; изключителна жажда; желание да го носят; безпокойство; обилно изпотяване през нощта.

Диференциалната диагноза със Stramonium може да е много трудна, защото Saccharum officinale има почти същото чувство за изоставяне с огромна тревожност и страх да остане сам през нощта, принуждаващ родителите да останат с детето, докато то заспи (отново). Други чести симптоми са: прилепени към майката; неспирно говорене; изключителна жажда; насилие и ярост; липса на болка там, където обикновено тя се очаква да е силна; ревност; безпокойство; тичане насам-натам.

Lachesis си прилича със Saccharum по следното: бъбривост; ревност; носталгия; депресия на сутринта и възбуденост вечер; отвращение да бъдат докоснати; горещи вълни по време на менопаузата; чувствителност към болка.

Ако Saccharum е много напрегнат и с крампи, трябва да се различи от Cuprum metallicum. Най-честите симптоми са: отвращение да бъде докосван; отпадналост; чувствителност към болка; безпокойство; студенина на краката; плахост; диктаторско поведение; подобрение от носене; раздразнителност; разрушителност; нощни кошмари; бъбривост.

Когато сте сигурни, че пациентът е за Lycopodium, но това лекарство не работи, може да е нужен Saccharum. Приликата е поразителна: диктаторско поведение, липса на самочувствие, нужда от одобрение, страх от предприемане на нови неща, свръхчувствителност към болка, раздразнителност и тъга сутрин при събуждане, желание за сладко, ненаситен апетит, правене напук, неподчинение, дързост, неосвежителен сън, безпокойство при седене.

С Tuberculinum също има някои общи симптоми: променливо настроение; злонамереност, агресивност и разрушителност; раздразнителност сутрин при събуждане; недоволство; обилно изпотяване по време на сън; хронични настинки; желание за сладко, сол и мляко; жажда за големи количества вода; вълчи апетит; нервност, импулс да тича; капризност; зловредност; раздразнителност; удряне; инат; тревожност през нощта; нощно напикаване.

Opium също има общи симптоми със Saccharum като чувствителност към болка; нерешителност; отворена уста; запек с твърди изпражнения на бучки.

Нарочно оставям Carcinosinum за най-накрая, защото той има особена прилика със Saccharum. Има случаи с почти напълно припокриваща се картина на Carcinosinum и Saccharum. Тогава симптомите на Carcinosinum временно не трябва да се отчитат, за да не се обърка картината на Saccharum. Тези две лекарства следват едно след друго. Последователността може да е различна. Някои пациенти, които имат нужда от Carcinosinum, достигат до момент, когато това лекарство вече не им помага и картината се променя към Saccharum. В други случаи след даването на Saccharum този слой се премахва и се появява същността на Carcinosinum, а именно липса на самочувствие, дори и в случаи, където симптомите на Carcinosinum първоначално почти напълно са липсвали.

Физически оплаквания

Най-впечатляващите физически симптоми на Saccharum са: болезнена овулация; кафяво течение преди мензис; подуване и болка в гърдите преди мензис; гадене, газове, подуване на корема; изтръпване и мравучкане на крайниците, особено ръцете и пръстите, а понякога и на краката; панарициум; брадавици; синузит; метеоризъм; запек; горещи крака; сухота на кожата; сухи белезникави петна по лицето, ръцете или на друго място; сухота на косата, ноктите, ръцете, краката, лигавицата на носа, очите, устата, гърлото, вагината и ануса.

Случаи:

Случай 1: Три годишно момче с екзема от два месеца по долната част на корема, скротума, пениса, слабините и вътрешната страна на бедрата. Той е нежен, весел и с развито въображение. Най-впечатляващото е ненаситното му желание за сладко и шоколад. Има отвращение към топла храна и зеленчуци от 18 месечна възраст насам. Обилно слюноотделяне през деня. Кърмен само шест седмици заради мастит на майката. Смуче биберон през нощта, не си смуче пръстите си през деня. Раздразнителен е след събуждане сутрин, докато не закуси. Страх от тъмнина. Голямата фонтанела се затваря бавно. Проходил на 18 месеца. Дадох му Sacch.off XMK. След три дни той се събудил посред нощ, плачейки жално, пожелал да спи с майка си и я помолил да го гушне силно. Всеки път, когато го пуснела, той се будел и отново я молил да го гушне. На следващата вечер се повторило същото. След две седмици прекаленото желание за сладко изчезна напълно. Слюноотделянето намаля, отказа се от биберона, раздразнителността преди закуска изчезна, страхът от тъмно също. Той започна да яде зеленчуци и екземата постепенно изчезна след три месеца.

Случай 2: Три и половина годишно момче с хронични проблеми с ушите от десет месечна възраст и с намален слух: всяка година от октомври до април той постоянно е с настинки, с чест епистаксис, повтарящ се отит и почти постоянни секреции от ухото. Всяка зима му се слагат макарички в ушите. Изпотява се много, особено по врата през нощта и има обилно слюноотделяне и денем, и нощем. Устата му е винаги отворена. Той е с агресивно поведение, избухлив, плюе другите деца, понякога хвърля предмети, рита или хапе. Настроението му е много променливо. Не се страхува от нищо, само като бебе се страхувал от вода и крещял на висок глас. Гушка се само с майка си. Проходил на година и половина и проговорил рано. Топлокръвен, ходи по къси панталони през зимата и обича да е бос. Има огромна нужда от сладки неща, приема само мека храна и е много жаден за студени напитки. Обича лимони и яйца. Не обича топла храна и варени зеленчуци, но пък обича сурови зеленчуци.
Belladonna MK води до известно подобрение, но проблемите с ушите продължават и все още има голяма дупка в лявото тъпанче. Най-забележителното нещо след Belladonna е лошото настроение след събуждане. Характерът му не се е променил. Все още е много неспокоен. Трябва да яде често; когато играе навън, влиза много често, за да си хапне нещо сладко. Трябва да яде веднага, след като стане от сън сутрин. Много е агресивен след ядене на повечко бонбони. Много е чувствителен към болка. Никога не си смуче пръстите и никога не слага нищо в устата си. Когато трябва да напусне дома си, за да отиде на сбирка на скаутите, се оплаква от гадене и болки в корема.
Sacch-off XMK веднъж месечно предизвиква драматична промяна на всяко ниво. Неговите проблеми с ушите изчезват напълно и лявото тъпанче се затваря само след два месеца. Слюноотделянето е много по-малко и устата му постепенно се затваря, изпотяването също намалява. Поведението му се променя значително: той е по-спокоен, характерът му се стабилизира, вече не е така агресивен. Пет месеца по-късно той все още има прекалена нужда от сладко и гушкане, затова продължава да взема Saccharum XMK веднъж на всеки два месеца. Две години по-късно той е все така добре – никога не е имал проблеми с ушите, поведението му е нормално, агресивността значително е намаляла и се контролира добре. В училище има много по-добри оценки, особено по език, което преди било проблем. Той все още обича бонбони, но не толкова, колкото в началото.

Случай 3: Жена на 55 години, омъжена. Тя винаги е гладна и трябва да яде често (на всеки един или два часа), в противен случай трепери и чувства слабост. Гади й се, ако яде сладко на гладно, дори и малко парченце шоколад й идва много. Има отвращение към сладко от дете. Смучела пръстите си до седем годишна, когато й сложили първите скоби за зъби. Раздразнителна след събуждане сутрин, докато не закуски. Като дете имала внезапни пристъпи на силен гняв, с агресивност, удряне и ритане. Дори и сега може внезапно да се разгневи и с мъка да се контролира. Тя все още има носталгия и й е много трудно да се разделя с хора или вещи. Миналата година се разплакала, когато трябвало да смени старата си кола. Тя е много склонна да помага на другите и отделя твърде малко внимание на себе си. Останалите симптоми сочат Carcinosinum без всякакво съмнение и се колебая дали да не дам първо Carcinosinum и след това Saccharum, но все пак започвам от Saccharum XMK. И тогава чувството на глад се промени напълно: тя яде много по-малко и повече не чувства необходимост да яде между основните хранения. Чувства се много по-добре. Може да яде бонбони, без да й се гади.

Случай 4: Момче, девет годишен и изключително неспокоен; постоянно търси внимание, говори непрекъснато; ревнува от своя брат близнак; страхува се от нови ситуации, от неизвестни неща; много е привързан към вещи; като малък пипал всичко; страхува се да не пропусне нещо; голям инат. Майка му имала диабет по време на бременността. Saccharum officinale XMK веднъж на всеки четири седмици. След всеки прием на лекарството той почва да докосва всичко и е изключително неспокоен за няколко дни, след което поведението му се променя коренно. Той вече не е толкова ревнив и приема по-спокойно някой друг да е в центъра на вниманието. Когато не взема Saccharum няколко месеца, първите признаци на релапс са неспокойни ръце и смученето на пръсти. Сега приема XMK на всеки шест седмици и е добре.