Силата на ХДТ в хомеопатията

Момче на 16 години с тежки кожни симптоми. Тъкмо се връща от дерматолог в болницата, както изглежда е получил анафилактичен шок. Диагнозата на дерматолога е алергия. Идват в моята практика, тъй като родителите виждат, че синът им се влошава. Лицето дава впечатление за авто-имунно заболяване като лупус еритематозус.

По време на консултацията състоянието му се влошава прогресивно. Кръвно налягане 100/60. Температура 35.2 градуса. Бледо лице, студена пот по челото, жълти склери. Многобройни големи, тъмно червени, оточни петна по кожата, неимоверен сърбеж. Ръцете му са сини и ледено студени.

Предистория: ADHD (взема Concerta, преди това Ritalin). Консумира много алкохол в почивните дни и става много агресивен. Притежава незаконно оръжие. Имал три анафилактични шока през последните 6 месеца, третирани всеки път с Цетиризин (антиалергично лекарство). Няколко пъти са му предписвани тридневни курсове с преднизон (90 мг дневно). Според родителите му неговата жизненост е силно намаляла през последната година, особено след лечението с преднизон. В болницата му е предписан преднизон отново.

Веднага му дадох лекарството Dioscorea Villosa, защото е напълно отровен от алкохол и лекарства, има жълти склери и е склонен да се изпъва назад. След малко кръвното му налягане се вдига и той казва, че се чувства топъл отново. Ръцете му придобиват нормалния си цвят и температура отново, но не за дълго.

Dioscorea се предписва тогава, когато анафилактичният шок идва директно след прием на токсични вещества в прекалено големи дози (най-често алопатични лекарства или ваксини) и ситуацията е много остра. Странен, рядък и особен симптом, който е много полезен, е че пациентът се изпъва назад (затова Dioscorea може да бъде полезна и при лечение на менингит). Използвам това средство, когато е необходима спешна детоксикация и подкрепа на черния дроб, особено ако пациентът е взимал много химикали или алопатични лекарства.

Когато си тръгват, ги моля да ми се обадят след един час. Ситуацията бързо се влошава отново. Всички симптоми се връщат, и то по-интензивно. Става му много студено, целият трепери, поти се и анафилактичният шок приближава отново. Давам му Camphora и след три часа момчето е вече по-добре.

Camphora се използва тогава, когато пациентът е приемал твърде много алопатични лекарства прекалено дълго време в прекалено високи дози, които хронично са отровили черния дроб до такава степен, че той вече не може да работи правилно. Освен това Camphora е много добра за нервната система и мозъка. В този конкретен случай пациентът влезе в остро състояние на Camphora със студенина, треперене и колапс, които са характерни за това лекарство.

И Dioscorea villosa, и Camphora подкрепят основни функции на организма и му помагат да се освободи токсини. Бихме могли да кажем, че в този случай заради продължителното алопатично лечение пациентът се е нуждаел от Camphora, но тя не му е била дадена, защото той не е потърсил хомеопатично лечение. Впоследствие при даването на кортикостероиди се е получил анафилактичен шок, при което върху картината са се насложили още остри симптоми. Затова когато пациентът дойде при мен, той вече се нуждаеше от Dioscorea. След като Dioscorea свърши своята работа, симптомите отново изискваха Camphora.

След като състоянието леко се подобри, момчето започна хомеопатична детоксикация с курс Prednisolon още същата вечер преди лягане, тъй като анафилактичният шок се бе получил след лечение с преднизолон. На следващата сутрин те се обадиха отново. Чудото се беше случило – той се чувстваше много по-добре. Петната бяха намалели, отокът бе спаднал и червенината бе избледняла. Сърбежът бе намалял с 80%. Той отново се чувстваше жив.

Родителите казаха, че ситуацията е била изключително опасна и те са много доволни, че синът им е отново добре. Една едмица по-късно младежът посети моята практика отново. По скала от 1 до 10 той си даваше вече 8,5. След всеки прием на лекарството за хомеопатична детоксикация той се чувстваше по-добре.

След този кратък курс ХДТ за острото състояние пациентът изкара по-дълъг курс ХДТ отново с Prednison и Camphora. След това той се оцени на 10 от 10 и вече се чувстваше добре.

Един случай на Тон Янсен